Miljøcertificeringer på BD.dk
Mange af vores produkter er miljømærkede. BD.dk og i BD app, kan du se mærkninger på produkterne, og på den måde, altid sikre korrekt miljøcertificering på dine projekter.
Vi har lavet nogle korte film, hvor vi forklarer de forskellige miljøcertificeringer.
Certificering inden for bæredygtighed
Vi ser en stigning i antallet af projekter, hvor bygningerne bliver certificerede.
For at opnå certificering på et projekt, skal du bruge produkter med dokumenteret miljømærkning. Læs mere om dem her på siden.
- DGNB-certificerede bygninger
- Svanemærkede bygninger
De miljømærker, som understøtter bæredygtighedscertificeringer, kan være:
- EPD
- Svanemærket
- Cradle to Cradle
Sådan finder du de miljømærkede produkter på BD.dk
På BD.dk vil et miljømærket produkt være markeret med et grønt miljølabel og du finder dem ved hjælp af filtrering under "Miljømærke". Dokumentationen for miljømærkningen for det enkelte produkt, finder du under "Dokument" på produktets side.
Vil du bygge bæredygtigt?
DGNB er en bygningscertificering, som vægter alle aspekter af bæredygtighed lige højt. Altså både socialt, økonomisk og miljømæssigt. DGNB er meget udbredt og ses ofte som en del af offentlige udbud og større byggerier.
DGNB udleverer vejledninger og administreres i Danmark af Green Building Council Denmark.
Læs mere om DGNB nedenfor.
Mere om de forskellige certificeringer
Læs mere om DGNB
DGNB er en bygningscertificering, som vægter alle aspekter af bæredygtighed lige højt. Altså både socialt, økonomisk og miljømæssigt. DGNB er meget udbredt og ses ofte som en del af offentlige udbud og større byggerier.
Certificeringen er ret kompleks, og der findes desværre ikke en database over hvilke produkter, som man kan bruge i et DGNB-certificeret byggeri. Det samlede produktforbrug indgår i et samlet ”regnskab” for byggeriet.
Til gengæld udleverer DGNB vejledninger og anerkender også forskellige produktmærkninger og certificeringer som fx EPD, Cradle2Cradle, Svanemærket, Blauer Engel, Indeklimamærket og mange andre.
Så tommelfingerreglen er altså – at hvis produktet har en af disse mærkninger, kan det bruges som dokumentation til DGNB certificeret-byggeri.
DGNB administreres i Danmark af Green Building Council Denmark.
Læs mere om Cradle to Cradle
Find alle Cradle to Cradle-produkter på BD.dk
Cradle to Cradle er en produktcertificering, hvor grund-ideen er, at produkter indgår i biologiske eller tekniske kredsløb og på den måde skaber værdi for både mennesker, miljø og økonomi. Dvs. tanken er, at alt skal kunne genanvendes i et sundt kredsløb, så der ikke længere er noget, der hedder affald. Alt kan blive en ressource for noget nyt, og der er fokus på alle faser af produktets levetid.
Cradle to Cradle har fokus på:
- Materialernes sundhed – både for mennesker og miljø
- Hvor høj grad produktet kan genanvendes
- Klimabeskyttelse - altså luft, vand og jord
- Social fairness
Certificeringen samler flere aspekter af bæredygtighed og administreres af Cradle to Cradle Products Innovation Institute, som er en uafhængig non-profit organisation. Med denne certificering skal man løbende forbedre sit produkt og det sikres på den måde, at ens virksomhed er på forkant med udviklingen.
Læs mere om EPD
Find alle EPD-certificerede produkter - klik her »
EPD (Enviromental Product Declaration) er en miljøvaredeklaration, som beskriver produkters miljøaftryk og miljøpåvirkning i hele produktets levetid dvs. fra råmaterialer til produktion, i drift og ved bortskaffelse.
En EPD siger ikke noget om, hvorvidt produktet er godt eller skidt for miljøet – men er en beskrivelse af de miljømæssige aftryk, såsom CO2-aftryk, genanvendelse, osv.
Udarbejdelse af EPD’er for produkter er i stor udstrækning et krav ved Svanemærket byggeri og DGNB certificeret byggeri.
EPD’er kan udarbejdes på flere måder – enten kan man selv udarbejde EPD’en eller man kan få en eksterne leverandører til at udarbejde den. Dog fælles for begges er, at de skal certificeres af en uvildig 3. part.
Læs mere om Svanemærket
Find alle produkter med Svanemærke
Svanemærket er et miljømærke til både produkter, bygninger og faktisk også serviceydelser.
Hvis man vil bruge et produkt i et Svanemærket byggeri, skal det enten være Svanemærket selv, være pointgivende til svanemærket – eller være indført i byggevaredatabasen. Det er producenten, som registrerer forskellige produktoplysninger i byggevaredatabasen – ofte i forhold til indholdet af kemi.
På nuværende tidspunkt er det ret få byggevarer, der kan Svanemærkes. For at en byggevare kan Svanemærkes kræver det, at der findes produktspecifikke miljøkriterier, der stiller krav til den bestemte produkttype.
Skal man indføre et produkt i databasen, bør man kontakte Miljømærkning Danmark, da mulighederne hele tiden ændrer sig, og de kan være behjælpelige med både upload og vejledning.
Svanemærket administreres af Miljømærkning Danmark - https://www.ecolabel.dk/da